Happysoul

Alilämpö – vaikutus ja kuinka se määritetään?

Alilämpö – syyt, seuraukset ja hoito

Ei ole epätavallista, että kehomme lämpötila toisinaan laskee alle normaalin 36,5-37,5 asteen celsiusasteen. Tätä kutsutaan alilämmöksi. Usein alilämpö on merkki siitä, että kehomme kamppailee joitain sairauksia tai infektioita vastaan. Kylmä sää, huono ravitsemus tai jopa eräät lääkkeet voivat myös aiheuttaa alilämmön. Kun alilämpö iskee, kehomme yrittää korjata asiaa supistamalla verisuonia ja tuottamalla hikoilua. Jos alilämpö jatkuu pitkään, se voi hidastaa aineenvaihduntaa ja jopa johtaa hypotermiaan. Siksi on tärkeää tietää kuinka toimia kun huomaa alilämpöoireita. Hakeudu lääkäriin, pidä itsesi lämpimänä ja yritä korjata ongelman juurisyy – olipa se infektio, ravinnon puute tai jotain muuta. Kylmässä viihtyvien on erityisen tärkeää tietää kuinka ennaltaehkäistä alilämpöä ja suojautua sen pitkäaikaisilta terveysvaikutuksilta.

On tärkeää ymmärtää, kuinka elintärkeää on kehon normaalin lämpötilan ylläpitäminen, erityisesti kylmissä olosuhteissa. Lyhytaikainen tai jatkuva alilämpö voi asettaa kehon alttiiksi monille terveysriskeille ja seurauksille, jotka voivat vaikuttaa heikentävästi ihmisen terveyteen ja elämänlaatuun. On olemassa useita syitä, miksi henkilö voi kokea alilämpöä, mukaan lukien altistuminen äärimmäisille lämpötiloille, tietyt sairaudet ja jopa tietyt lääkkeet. Alilämmön ehkäisy ja hoito alkavat ensimmäisellä askeleella – sen tunnistamisesta. Huolimatta siitä, että alilämpöä on vaikea tunnistaa ja se voi usein jäädä huomaamatta, tiedostaminen ja asianmukainen hoito voivat auttaa estämään sen pitkäaikaiset terveysvaikutukset. Alilämpöä käsittelevän artikkelin keskiosassa nämä aiheet on esitetty yksityiskohtaisemmin, jotta lukija voi ymmärtää tämän tilan laajuuden, merkityksen ja sen, kuinka sitä voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä.

Mikä on alilämpö ja kuinka se määritellään?

Alilämpö on termi, jota käytetään kuvaamaan tilaa, jossa kehon lämpötila on normaalia matalampi. Yleensä ihmisen normaali kehon lämpötila on noin 36,5–37,5 celsiusastetta. Kuitenkin, jos kehon lämpötila laskee alle 36,5 asteen, sitä pidetään alilämpönä. Määrittelyssä on tärkeää huomioida, että normaali kehon lämpötila voi vaihdella henkilön iän, aktiivisuuden ja terveydentilan mukaan. Alilämpö ei siis tarkoita ainoastaan alempaa lämpötilaa, vaan siihen voi liittyä muitakin oireita kuten vilunväristyksiä, heikotusta ja hengitysvaikeuksia. Yleisesti ottaen, alilämpö on merkki siitä, että keho ei pysty säilyttämään normaalia lämpötilaa.

Alilämmön yleisimmät syyt

On olemassa useita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa alilämpöä. Yksi yleinen syy on pitkäaikainen altistuminen kylmälle. Keho pyrkii säilyttämään lämpöään kylmässä, mutta kun mittaamme pitkän kylmään altistumisen jälkeen, kehomme lämpötila on saattanut laskea tavanomaista alemmaksi. Myös tietyt sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, voivat laskea kehon lämpötilaa. Toinen yleinen syy alilämmölle on iän myötä tapahtuvat muutokset. Ikääntyvä keho ei välttämättä osaa enää säädellä lämpötilaansa yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Myös tietyt lääkkeet saattavat alentaa kehon lämpötilaa. Tämä ei välttämättä ole huolestuttavaa, mutta jos alilämpöä esiintyy jatkuvasti, se voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta.

Kuinka keho reagoi alilämpöön?

Kun kehon lämpötila laskee normaalista, keho reagoi useita mekanismeja suojatakseen itseään tehostaen normaaleja toimintojaan ja sopeutuen uuteen tilanteeseen. Ensimmäisenä hormonit, kuten adrenaliini ja kortisoli, alkavat tulvia kehoon herättäen kehon ”taistele tai pakene” -reaktion. Tämä reaktio kiihdyttää sykettä ja verenkiertoa, ja keho alkaa tuottaa enemmän lämpöä lihasten värisemisen avulla. Toisaalta, jos alilämpö jatkuu pidemmän aikaa, keho alkaa sopeutua uuteen lämpötilaan ”säästötilassa”. Syke ja aineenvaihdunta hidastuvat, pyrkimyksenä vähentää energiankulutusta ja säilyttää kehon tärkeät toiminnot. Siksi henkilön, jolla on pitkäaikainen alilämpö, voi tuntea itsensä väsyneeksi ja apaattiseksi. Tunnetta kylmyydestä huolimatta, keho yrittää säilyttää tasapainoa ja suojata itseään vahingoilta, mukautuen uuteen normaaliinsa.

Riskiryhmät ja erityisen alttiit henkilöt

Vaikka alilämpö voi vaikuttaa keneen tahansa, jotkut ryhmät ovat erityisen alttiita alhaisen lämpötilan vaikutuksille. Tyypillisesti riskiryhmien joukossa ovat ikääntyneet henkilöt, sillä heidän kehonsa ei pysty aina säätämään lämpöä tehokkaasti. Samoin lapset, erityisesti vauvat, ovat haavoittuvimpia, koska heillä ei ole kykyä taistella kylmää vastaan tai pystyä ilmaisemaan heidän epämukavuuttaan. Myös ihmisiä, joilla on tiettyjä sairauksia tai terveysongelmia, sisältyy suurelle riskille. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabetes, sydänsairaudet tai neurologiset sairaudet, jotka voivat häiritä kehon kykyä säädellä sen lämpötilaa. Lisäksi alkoholin suurkuluttajat ja huumeiden käyttäjät ovat äärimmäisen alttiita alilämmölle, koska nämä aineet voivat muuttaa kehon kykyä sietää kylmää.

Alilämmön vaikutus aineenvaihduntaan ja elimistön toimintaan

Alilämpö voi aiheuttaa monenlaisia seurauksia kehossa. Se voi hidastaa aineenvaihduntaa, mikä voi johtaa väsymykseen, heikkouteen ja jopa laihtumiseen. Lisäksi se voi estää kehon toimintoja, kuten hermoimpulssien välittämistä, mikä voi ilmetä esimerkiksi käsien ja jalkojen tunnottomuutena. Kun kehon lämpötila laskee liikaa, elimistö yrittää säästää energiaa keskittämällä sen elintärkeisiin toimintoihin, kuten sydämen työhön ja verenkiertoon. Tämä voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia ja ruokahaluttomuutta. Pitkittyessään tällainen tilanne voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Siksi on aina viisasta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, jos huomaat itselläsi tai läheiselläsi merkkejä alilämmöstä.

Ensiapu ja toimenpiteet alilämmön havaitsemisessa

Ei ole aina heti selvää, että henkilön kehon lämpötila on laskenut liikaa. Ensiapu voi kuitenkin olla elintärkeä. Jos epäilet, että joku saattaa kärsiä alilämmöstä, on ensimmäinen asia, jota sinun pitäisi tehdä, yrittää lämmittää heitä. Pue heidät lämpimiksi, suojaudu tuulelta ja sateelta, tarjoa lämmintä juotavaa – mutta ei alkoholia, sillä se saattaa itse asiassa pahentaa tilannetta. Voit myös soittaa terveydenhuollon ammattilaisille neuvoa varten. Toinen tärkeä puoli alilämpötilan havaitsemisessa on estää se etenemästä vakavammaksi tilaksi, kuten hypotermiaksi. Tämä tarkoittaa, että jos henkilöä ei saada lämpenemään riittävästi ensiavun jälkeen, on aika kutsua apua. Ammattilaisten puuttuminen tilanteeseen mahdollistaa asianmukaisen lämpötilan seurannan sekä tarvittaessa lääkityksen tai muun hoidon aloittamisen. Vaikka alilämpö voi tuntua harmittomalta, sen hoidossa on aina otettava huomioon mahdolliset komplikaatiot.

Kuinka ennaltaehkäistä alilämpöä kylmissä olosuhteissa?

Pakkaselta suojautuminen on yksi perusasioista kylmissä olosuhteissa. On äärimmäisen tärkeää pukeutua lämpimästi ja käyttää kerrospukeutumista, jolloin eri kerrokset eristävät ilmaa ja pitävät siten kehon lämpimänä. Toinen merkittävä tekijä on riittävä energiansaanti, sillä keho tarvitsee enemmän energiaa pysyäkseen lämpimänä kylmissä olosuhteissa. Varastoitu energiamäärä kulutetaan nopeasti, jos keho altistetaan kylmille olosuhteille. Huolellinen suunnittelu on tärkeää, jos suunnitelmissasi on viettää paljon aikaa kylmissä olosuhteissa. Tämä tarkoittaa sen varmistamista, että sinulla on aina saatavilla tarpeeksi lämmintä juomaa ja ruokaa, jotka auttavat kehoa pysymään lämpimänä. Lisäksi vaikka liikunta lisää kehon lämpöä, sinun tulee pitää taukoja säännöllisin väliajoin, jotta keho ei ylikuormitu.

Alilämmön pitkäaikaiset seuraukset terveydelle

Pitkäaikaisella alilämmöllä tarkoitetaan tilannetta, jossa kehon lämpötila on matala useiden päivien tai viikkojen ajan. Tämä ei ole normaalia ja voi olla merkki vakavasta terveysongelmasta. Pitkäaikainen alilämpö voi esimerkiksi heikentää immuunijärjestelmää, mikä tekee henkilöstä alttiimman erilaisille infektioille. Lisäksi se voi häiritä aineenvaihduntaa, mikä voi johtaa esimerkiksi painonnousuun tai -laskuun. Unohtamatta, pitkäaikainen alilämpö voi myös vaikuttaa henkilön energiatasoihin. Tämä johtuu siitä, että aineenvaihdunnan hidastuminen tekee kehosta vähemmän tehokkaan energian tuottamisessa. Henkilö, jolla on pitkäaikainen alilämpö, voi kokea jatkuvaa väsymystä ja alentunutta suorituskykyä. Ajoittainen alilämpö voi olla merkki stressistä tai ylirasituksesta, mutta pitkittyessään se vaatii aina lääkärin arvion.

Alilämpö, eli tila, jossa kehon lämpötila on normaalia alhaisempi (yleensä alle 36,0 °C), voi olla merkki useista terveyteen liittyvistä kysymyksistä, mutta se ei aina ole vaarallista. Alilämmön vakavuus riippuu sen syystä ja oireiden vakavuudesta. Joitakin mahdollisia syitä ja seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon, ovat:

 1. Ympäristötekijät: Pitkäaikainen altistuminen kylmälle voi johtaa alilämpöön.

 2. Tietyt Sairaudet: Alilämpö voi olla merkki infektiosta tai muista sairauksista, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

 3. Ikääntyminen: Vanhemmilla ihmisillä kehon lämpötilan säätely voi olla heikentynyt.

 4. Lääkitys: Jotkut lääkkeet voivat vaikuttaa kehon lämpötilan säätelyyn.

 5. Aliravitsemus tai Dehydraatio: Nämä tilat voivat heikentää kehon kykyä ylläpitää normaalia lämpötilaa.

Jos alilämpöön liittyy muita oireita, kuten sekavuutta, voimakasta väsymystä, hengitysvaikeuksia tai jos se on pitkäkestoinen, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon. Lääkäri voi arvioida alilämmön syyn ja tarvittaessa aloittaa asianmukaisen hoidon.

Alilämmön hoito riippuu sen syystä ja vakavuudesta. Tässä on joitakin yleisiä toimenpiteitä, joita voidaan käyttää alilämmön hoitoon:

 1. Lämpimänä Pysyminen: Jos alilämpö johtuu altistumisesta kylmälle, on tärkeää lämmittää kehoa hitaasti. Käytä lämpimiä vaatteita, peittoja ja tarvittaessa lämpötyynyjä tai -pulloja. Vältä kuitenkin liian kuumaa vettä tai suoraa lämmön lähdettä iholla, koska se voi aiheuttaa palovammoja.

 2. Sisätiloihin Siirtyminen: Jos olet ulkona kylmässä, siirry lämpimään sisätilaan.

 3. Nesteytys ja Ravitsemus: Varmista, että saat riittävästi nestettä ja ravintoa, sillä aliravitsemus ja dehydraatio voivat vaikuttaa kehon lämpötilan säätelyyn.

 4. Lepo: Anna kehollesi aikaa toipua ja palautua.

 5. Tarkkaile Oireita: Jos alilämpöön liittyy muita oireita, kuten sekavuutta, hengitysvaikeuksia tai voimakasta väsymystä, hakeudu lääkärin hoitoon.

 6. Lääkärin Konsultaatio: Jos alilämpö jatkuu tai sen syy ei ole selvä, on tärkeää konsultoida lääkäriä. Lääkäri voi tehdä tarvittavat tutkimukset selvittääkseen alilämmön syyn ja määrätä asianmukaisen hoidon.

Muista, että alilämpö voi olla merkki vakavammasta terveysongelmasta, erityisesti jos se ilmenee äkillisesti tai siihen liittyy muita huolestuttavia oireita. Siksi on tärkeää seurata tilannetta ja tarvittaessa hakeutua ammattilaisen arvioon.

Jos kuumemittari näyttää alilämpöä (yleensä alle 36,0 °C), se voi johtua useista syistä:

 1. Mittausvirhe: Väärä mittausmenetelmä tai mittarin virheellinen käyttö voi johtaa virheellisiin tuloksiin. Esimerkiksi suun kautta mitattaessa mittarin tulee olla kunnolla kielen alla, ja mittaus ei saa tapahtua juuri syömisen, juomisen tai hampaiden pesun jälkeen, koska nämä voivat vaikuttaa lämpötilaan.

 2. Mittarin Toimintahäiriö: Kuumemittari voi olla rikki tai sen paristot voivat olla lopussa, mikä voi aiheuttaa virheellisiä lukemia.

 3. Yksilölliset Vaihtelut: Ihmisten normaali ruumiinlämpötila voi vaihdella. Joillakin ihmisillä on luonnostaan hieman matalampi lämpötila, joka voi näyttää alilämpönä.

 4. Ympäristötekijät: Kylmä ympäristö voi alentaa kehon pintalämpötilaa, mikä voi vaikuttaa mittaukseen, erityisesti jos mittaus tehdään kainalosta.

 5. Terveystilanne: Tietyt terveydelliset tilat, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, voivat aiheuttaa alilämpöä. Myös pitkäaikainen lepo, aliravitsemus tai vakava dehydraatio voivat alentaa kehon lämpötilaa.

Jos epäilet, että kuumemittarin lukema ei ole oikea tai jos sinulla on alilämpöön liittyviä oireita, on suositeltavaa toistaa mittaus toisella mittarilla tai konsultoida terveydenhuollon ammattilaista.

Ruumiinlämpö laskee nukkuessa osana kehon luonnollista vuorokausirytmiä, jota kutsutaan myös sirkadiaaniseksi rytmiiksi. Tämä lämpötilan lasku on normaali fysiologinen ilmiö, ja se liittyy seuraaviin tekijöihin:

 1. Metabolian Hidastuminen: Nukkuessa kehon aineenvaihdunta hidastuu, mikä vähentää kehon tuottamaa lämpöä. Tämä on osa kehon energiansäästömekanismia.

 2. Melatoniinin Tuotanto: Melatoniini, joka on unta säätelevä hormoni, auttaa alentamaan kehon lämpötilaa. Sen tuotanto lisääntyy illalla ja yöllä, mikä edistää unen saantia.

 3. Lämpötilan Säätelyn Muutokset: Unen aikana kehon lämpötilan säätelymekanismit muuttuvat. Keho vähentää lämmöntuotantoa ja lisää lämmön menetystä, mikä johtaa lämpötilan laskuun.

 4. Univaiheet: Eri univaiheilla on erilainen vaikutus kehon lämpötilaan. Syvän unen aikana kehon lämpötila laskee eniten.

 5. Ympäristön Lämpötila: Keho reagoi myös ympäristön lämpötilaan. Viileässä ympäristössä kehon lämpötila voi laskea enemmän.

Tämä lämpötilan lasku on tärkeä osa kehon lepo- ja palautumisprosesseja. Se auttaa kehoa rentoutumaan ja mahdollistaa syvemmän ja rauhallisemman unen. Normaalisti kehon lämpötila alkaa nousta aamulla heräämisen lähestyessä, valmistellen kehoa hereilläoloa ja aktiivisuutta varten.

Flunssan aikana palelu johtuu kehon immuunivasteesta infektioon. Tässä on muutamia syitä, miksi flunssassa voi tuntea palelua:

 1. Kuumeen Kehittyminen: Kun keho taistelee flunssavirusta vastaan, se voi nostaa lämpötilaansa (kuumetta) luodakseen epäsuotuisan ympäristön viruksille. Kehon lämpötilan noustessa aivot asettavat uuden, korkeamman ”normaalin” lämpötilan. Tämä saa kehon tuntemaan nykyisen lämpötilan liian alhaiseksi, mikä aiheuttaa palelua.

 2. Lämpötilan Säätelyn Muutokset: Palelu on osa kehon tapaa säädellä lämpötilaa. Kun keho yrittää nostaa lämpötilaansa, lihakset supistelevat nopeasti ja rytmikkäästi (vapina), mikä tuottaa lämpöä ja aiheuttaa palelun tunnetta.

 3. Tulehdusvaste: Flunssan aiheuttama tulehdusvaste voi vaikuttaa kehon lämpötilan säätelyyn, mikä voi johtaa epämukaviin tuntemuksiin, kuten paleluun.

 4. Energiavarastojen Käyttö: Taistelu infektiota vastaan kuluttaa energiaa, ja kehon energiavarastojen ehtyessä voi tuntea kylmyyttä.

Palelu on siis kehon tapa reagoida ja taistella infektiota vastaan. Se on yksi monista immuunijärjestelmän puolustusmekanismeista. Flunssan oireiden, kuten palelun, hoitoon kuuluu lepo, riittävä nesteytys ja tarvittaessa kuumeen alentaminen. Jos flunssan oireet ovat vakavia tai pitkittyvät, on suositeltavaa kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen.